Thursday, April 28, 2011

5 tips ringan-ringan



Komputer juga perlukan kasih sayang
Berikut merupakan tips meringankan PC/laptop anda.jika anda rasa laptop anda sudah lembap tahap siput, sila cuba.


1. Delete file dalam C:\Windows\Prefecth.


Delete semua benda-benda dalam ni. delete la seminggu sekali.sebab folder prefetch ni mesti akan ada benda dalam tu.ianya macam hasil penggunaan korang la.ok.aku pun tak sure and tak boleh explen.tapi setahu aku, delete saja bagi meringankan folder C:\ anda!


2. Kosongkan my document.


video, music or file. jangan menggatal simpan dalam my document. macam korang selalu buat folder 'lagu aku' la, 'cecite aku' la dan etc.jangan.sebab ape yang korang simpan dalam my document, dia akan copy ke dalam folder C:\ anda.jadi sudah double consumption. baik anda simpan je dalam folder D:\ or lain-lain. jimat ruang hard disk anda.


3. Kosongkan recycle bin.


Ini pun satu hal. Kalo nak delete, delete je lah terus. nak simpan buat kenangan buat ape. Benda ni akan makan space jugak. delete sekarang!


4. Selalu guna disk cleanup dan disk defragmenter.


Rasenye korang dah tahu. buat la.delete temporary memory internet semua kejadah itu. membazir byte anda saja.


5. Guna cleaner sendiri


Buka notepad korang. paste code bawah ni. save as .bat (contoh : pembersih.bat bukan pembersih.txt)


@echo off
echo Webhog Cleaner
echo waiting
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q ?%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*?
del /f /s /q ?%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*?
del /f /s /q ?%userprofile%\recent\*.*?
echo complete!
echo. & pause






p/s : kalau ade tips lain yang bagus2, sila coment di bawah yea.thanx ^_^

2 comments:

Ummu Khaulah Hasan said...

singgah sini dan follow dye..

caiiyookk !!
selamat berbelog gitu ;)

wish u luck ;)
kalau tak keberatan, maila datang singgah dan follow kite jugak ;)

thanks a lot.
good luck ea :)

Psss://kalau boley, setting comment biar jadik pop up window ye.
senang nak komen ;)

sori, just bagi cadangan je ;)

z u L said...

huhu thanx awk..jap2 nanti saye explore setting tuh...sorry la mmg beginner btol2 ni...baru nk bljar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...