Saturday, August 20, 2011

Antara Lagu dan Hari Raya.

Assalamualaikum !

Dalam kepala otak korang mesti ada tersimpan cas2 elektrik yang menyatakan korang ade satu (atau dua dan keatas) lagu kegemaran korang kan? Yang kalau korang dengar, korang boleh teringat kat boypren, ex boypren, ex fren, ex cikgu, ex kucing dan macam2 lagi ex. Senang cerita, kenangan2 lama korang.

Bile dengar je sesuatu lagu, serta merta korang cakap, "Oh, ini lagu aku".. bile dgr lagu lain pulak "Oh, ini pun lagu aku".. sampai orang cakap "Ye, tu sume2 lagu ko. mmg bapak ko yang cipta lirik, mak ko cipta melodi. ko tukang nyanyi jer."

Tapi memang betol pun. 

Lagu ni mmg boleh buat kite terimbau, teringat, tercetus memori, dan segala ayat yang berkaitan, akan tentang berkaitan (ayat serabut) kenangan2 kita dahulu. tak kisah la kenangan cinta ke, kenangan dgn kawan ke, dgn keluarga ke, dgn warden asrama ke.. ape2 je lah.. macam2 leh teringat.

Mungkin sebab tu la kite lebih sukekan lagu raye yang dulu2 punye. kan? kan?

Oh lagu raya yang dulu2 memang legend. Sayu kot mendengar. Teringat kecik2 dulu. Hari raya mmg paling heaven. Dah lepas berpuasa sebulan, raya pulak kumpul duit collection sape paling banyak antare sibling.

Antara taktik aku paling keji dalam mengumpul duit raya ialah, bila mak aku or makcik aku nak tukar rm10 dengan duit kecik (singgit2), aku cakap ada rm8 je. nak taknak diorg terpaksa rela gak tukar sebab duit singgit2 nak bg budak2 dtg rumah nanti.

Oh. What a nice memories.

Pagi2 esok aku nak bukak lagu raya kuat2 lagi. Bagi member aku yang balik kampung 29hb (sehari sblm raya) nanti sayu lebih. Haha. Aku takpe, isnin ni dah chow awal2.

Selamat Hari Raya. Ni kad raya aku buat pakai paint.



Bye. Pasni tak update blog dah. Kat kampung takde tenet. Mandi pun pakai air telaga.



5 comments:

::Cik Pija:: said...

byebye. selamat beraya di kampung :P hahahahahaa. yeke kmpung pakai telaga lagik? tah2 siap ada shower lgkp dgn heater. :)

z u L said...

yeerrr betol.. tak tipu... hehehehe

byebye jugak ! ;p

Marina said...

selamat hari rayer!

dylla abas said...

selamat hari raya...!! blk kg jgn buat perangai budak2 lg naa :p

Saiazuan said...

raya raya raya :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...