Friday, September 7, 2012

Jom cari kerja!

Salam.

Wehuuu lame xmenulis. anyway aku dah tamat zaman belajar. now sedang mengalami permulaan alam pekerjaan. yang syukurnye (alhamdulillah!) aku tak sempat nak menanam anggur buat masa yang lame..buah anggur aku tu tak sempat nak membiak, dah kne cangkul balik pokok anggur tu...hehe

Okey satu nasihat aku buat pelajar2 yang tinggal 1 sem je lagi before grad, pastikan korang ade simpan duit yang mencukupi utk menempuhi jobseeking period..agak menyakitkan jugak lah sebab dalam tempoh tu kome2 still takde income kan.. pastu nak kene guna banyak duit untuk travel, perint2 resume (laser jet), kene topup credit sebab banyak call company (apply job n follow up) dan dll. Serious banyak pakai duit. Aku baru sedar bile kena kat batang hidung sendiri.

Okey kat sini aku nak bagi guide kat korang untuk mencari kerja after grade. basically korang ade 2 option. First, korang sewa rumah di area yang korang nak cari kerja. Second, balik hometown masing2, cari kerja kat hometown korang jek.

The pros and conts nye ialah, kalo pilih 1st option, possibility korang untuk mendapat pekerjaan ialah lebih cepat, tetapi sakit dari segi kewangan. Sebab nak sewa rumah lagi, dan lain2 benda yang kene bayar macam aku cakap sebelum ni. Tapi korang akan cepat mendapat kerja sebab korang memang terdesak nak dapat kerja, nak taknak kena kerja jugak.kalau tak cemane nak bayar sewa rumah dll tu? haa..kire nye korang push diri korang laaa...

Second choice lebih selesa..duduk rumah, makan belanja sume takde masalah..mak bapak ade..paling koman pon korang kene beli topup sendiri hehe..Tapi korang akan less pressure dan process mencari kerja menjadi semakin lembab kerana korang berada dalam keadaan selesa..so sambil lewa jee korang nak cari kerja..bukan nak rush ape pun..takde komitmen nak kene fikir..

Haa so camtu lah, yang mana terbaik bagi korang, terpulang pada korang.. tapi biasa nya kebanyakan student2 yang baru grade akan balik hometown masing2. sebab takde duit langsung nak survive ataupun sebab nak rehat2 dulu setelah beberape tahun belajo (konon2 lerr).. tapi nasihat aku, cari laa kerja secepat mungkin..sebab peluang tu tak selalunye ada..so usaha ler sebaik mungkin dan secepat mungkin..

Orait, sekian.






 

2 comments:

najihahfara said...

alhamdulillah rezeki dapat keje cepat :)

Muhammad Zulkifli said...

Itulah..syukur alhamdulillah... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...