Tuesday, May 10, 2011

How to meng-invisible-kan folder anda??



Hai pembaca-pembaca blog Zulkifli (macam ada orang baca). Korang dah baca entry how to secure your FB?? Kali ni aku nak wat entry pasal pengetahuan IT lagi. Saje je sebab tak semua orang tahu benda yang mudah dan menarik ni.


Ok. macam mane nak buat invisible folder kat PC anda?? hehe sape2 yang suka simpan harta2 peribadi mesti nak tahu punya. Ok tanpa melengahkan masa, just follow the following steps :


1. Right click, click kat properties.
Kenalpasti folder yang korang nak hide tu, click je properties. As simple as that.



2. Pilih tab customize
Ok dalam customize tu, pilih change icon. dan pilih icon kosong sebelah gambar mangga or windows tu. exactly like below. 




Hasil nya begini.


3.pergi Start menu, search "character map"
Dalam character map ni, pilih yang empty space sebelah symbol "~". Select and copy.


4. Pergi kat folder tadi, rename kan dengan empty space tadi.




Final product is here. Kalau korang letak kat desktop, sumpah tak nampak.





Except kalo korang letak mouse cursor kat situ lah XD



nak best lagi, hide la kat blkg calendar ke. ape2 je yang ckup besar leh tutup hdie folder korang tu. Seriuosly takde sape sangke belakang calendar tu ade hidden folder. Kecuali kalau orang tu ade sixth sense or memang dah lame mengamalkan benda ni XD


Enjoy ~~




p/s : gunakan untuk tujuan baik-baik je tau ^_^

2 comments:

CintaZulaikha said...

Oooooooooooo camtu rupaya........

z u L said...

panjang betol ooooooooo diaaaaaa..........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...